“Wij zijn gelijkwaardige partners”, zegt Béatrice Radji over Artsen Zonder Vakantie

Kwaliteit en toegankelijkheid garanderen Béatrice Radji is directrice van l’AMCES (Association des Œuvres Médicales Privées Confessionnelles Associatives et Sociales), waarmee Artsen Zonder Vakantie al zeven jaar samenwerkt. Het is een koepelorganisatie van elf ziekenhuizen en acht gezondheidscentra, die alle religieuze zuilen onder haar vleugels neemt. Haar belangrijkste bekommernis is de kwaliteit en de toegankelijkheid van […]

Kwaliteit en toegankelijkheid garanderen

Béatrice Radji is directrice van l’AMCES (Association des Œuvres Médicales Privées Confessionnelles Associatives et Sociales), waarmee Artsen Zonder Vakantie al zeven jaar samenwerkt. Het is een koepelorganisatie van elf ziekenhuizen en acht gezondheidscentra, die alle religieuze zuilen onder haar vleugels neemt. Haar belangrijkste bekommernis is de kwaliteit en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg garanderen.

“Hier in Benin ontstonden door de jaren heen vele soms goedbedoelde maar clandestiene medische gezondheidscentra door onder andere verpleegkundigen en vroedvrouwen die niet aan werk geraakten en op eigen houtje zorg begonnen verlenen aan de bevolking. Daardoor ontstonden er veel problemen. Met de nieuwe hervormingen sloten de autoriteiten al deze illegale centra, waardoor de toestroom van patiënten naar wettelijk bestaande ziekenhuizen en centra toenam.”

Focus op meest kwetsbaren

Samen met Memisa werkte Artsen Zonder Vakantie al tweemaal een programma uit dat gesubsidieerd wordt door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. De laatste vijf jaar ondersteunen ze samen zes ziekenhuizen van het AMCES-netwerk via drie pijlers: het ziekenhuismanagement, betere zorg verlenende diensten en ondersteuning in de vraag naar zorg.

Het programma besteedt bijzondere aandacht aan de meest kwetsbare mensen en maakt een toegankelijke gezondheidszorg voor velen mogelijk. Zo werd er in elk ziekenhuis waarmee we samenwerken, een fonds opgericht om de behoeftigen financieel te ondersteunen. Daardoor worden ze aangemoedigd om naar ziekenhuizen te gaan en niet naar traditionele genezers waar de zorg minder lijkt te kosten omdat ze voornamelijk met planten werken.

Kwalificeren van personeel

Bij Artsen Zonder Vakantie wordt naast investeringen in materiaal en infrastructuur, bijzondere nadruk gelegd op de capaciteitsversterking om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. “Want wat ben je met goed materiaal en stevige gebouwen als het personeel niet gekwalificeerd is?” De voorbije jaren werd bijvoorbeeld in het ziekenhuis van Nikki de pediatrie onder de loep genomen en urgentieprotocollen geïntroduceerd.

Het Evangelische ziekenhuis van Bembéréké kreeg een vorming rond cardiovasculaire aandoeningen en de diabetesafdeling wordt daar nu beter georganiseerd. Ook op ziekenhuishygiëne werd ingezet door een lokale experte die we rekruteerden om de teams in zes ziekenhuizen te vormen en op te volgen.”

Luisteren naar behoeftes

Béatrice spreekt met vuur over de samenwerking met Artsen Zonder Vakantie.

“Dat voel je hé, wanneer iemand je respecteert als gelijkwaardige partner. Ik was persoonlijk het meest ontroerd door de hulp die we kregen voor een regionale opleiding die we al jaren wilden aanbieden. Het ging om een heel belangrijke vorming binnen ‘l AMCES waarbij we ook gezondheidswerkers zouden uitnodigen uit Benin, Burkina Faso en DR Congo.  Maar door te weinig middelen, was het onmogelijk om die te laten doorgaan. Tijdens het bezoek van de toenmalige directeur van Artsen Zonder Vakantie samen met een medewerker, werd het moment echter aangegrepen om financiering voor deze opleiding te vinden.

Dat is een sprekend voorbeeld van hoe Artsen Zonder Vakantie werkelijk luistert naar onze behoeftes en daarop inspeelt.

Tekst: Ann Palmers

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.