Expert ziekenhuishygiëne Christian Balolebwami: “Zelfs met een beperkt budget weet Artsen Zonder Vakantie grote resultaten te boeken.”

Expert in ziekenhuishygiëne geeft kennis door Christian Balolebwami volgde zelf ontelbare vormingen via Artsen Zonder Vakantie en geeft nu op zijn beurt die kennis door aan verschillende ziekenhuizen in DR Congo en Burundi. “De problemen op het terrein zijn groot. Maar met een beperkt budget weet Artsen Zonder Vakantie grote resultaten te boeken.” Veel bijgeleerd […]

Expert in ziekenhuishygiëne geeft kennis door

Christian Balolebwami volgde zelf ontelbare vormingen via Artsen Zonder Vakantie en geeft nu op zijn beurt die kennis door aan verschillende ziekenhuizen in DR Congo en Burundi. “De problemen op het terrein zijn groot. Maar met een beperkt budget weet Artsen Zonder Vakantie grote resultaten te boeken.”

Veel bijgeleerd

Als net afgestudeerde verpleger kwam Christian Balolebwami in 2005 in contact met de eerste vrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie die in het hospitaal van Ciriri in Zuid-Kivu, Congo werkten. “Dat waren toen gemixte teams van chirurgen, gynaecologen, verplegers en anesthesisten. Ik werkte zelf in de operatiekamer en had het geluk veel vormingen te genieten. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd.”

Terwijl hij in Ciriri was, begon Christian lokale zendingen te organiseren in andere BDOM-ziekenhuizen, waarvan sommige momenteel partners zijn van Artsen Zonder Vakantie (Monvu, Katana, Nyantende, Mubumbano, …). Ondertussen volgde hij cursussen volksgezondheid in Bukavu en Rwanda, waar hij een bachelordiploma in beheer en planning van gezondheidsprogramma’s behaalde.

Vijf jaar later volgde Balolebwami publieke gezondheidszorg in Bukavu en werd hij door Maria Masson, die toen BDOM leidde, aangesteld om alle zendingen van Artsen Zonder Vakantie in de elf zones waar zij verantwoordelijk voor waren, op te volgen. Leergierig als hij is, volgde hij daarna nog een observatiestage in Doornik in België.

Beperkte hygiëne

“Tijdens die eerste zendingen viel het op hoeveel moeilijkheden de Belgische vrijwilligers ondervonden tijdens hun werk door een gebrek aan ziekenhuishygiëne. Het afval werd niet gesorteerd. Het lag zelfs op de binnenkoer van het ziekenhuis. Daardoor ben ik me meer gaan toeleggen op hygiëne en ziekenhuismanagement.” Als expert reisde Christian verschillende jaren de regio rond en leidde o.a. technici op rond sterilisatie van instrumenten in het kader van Jenga Maarifa.

Water- en afvalbeheer

Voor hem betekent het werk van Artsen Zonder Vakantie enorm veel. “Met een relatief beperkt budget is de impact groot. Als supervisor leerde ik hoe we de resultaten van de zorgverlening mathematisch konden analyseren door zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve indicatoren te evalueren. Zo kon ik de ziekenhuizen gepast ondersteunen. Artsen Zonder Vakantie evalueerde ook het medisch materiaal dat gebruikt werd en hielp prioriteiten stellen door bijvoorbeeld geen couveuse aan te vragen als er onvoldoende elektriciteit voorhanden is, want dan ben je er uiteindelijk toch niks mee.

Daarnaast boekten partnerziekenhuizen dankzij de jarenlange kennisuitwisseling betere resultaten. Momenteel zijn bepaalde ziekenhuizen zelfs referenties op het gebied van kwaliteit en zijn ze opleidingscentra voor anderen hospitalen in de provincie.

Persoonlijk ben ik nog op zoek naar een bijscholing in waterbeheer, aangezien er nog heel wat ziekenhuizen zijn die vuil water gebruiken. Ik zou ook graag dieper ingaan op cursussen volksgezondheid. Op sommige plaatsen is de ziekenhuishygiëne verbeterd, maar het blijft een grote uitdaging, vooral in mijn land, DR Congo.”

Zichtbare resultaten

“De resultaten van Artsen Zonder Vakantie zijn zichtbaar op velerlei vlakken: vroeger hadden sommige ziekenhuizen jaarlijks acht vrouwen die stierven in het kraambed. Dat is nu verleden tijd. De sterftecijfers bij kinderen en moeders zijn ontzettend gedaald.

Vroeger vond je ook geen enkel ziekenhuis binnen BDOM met beeldvormende diagnostiek, zelfs niet in Ciriri. Nu wel. Er werd niet enkel gezorgd voor het juiste materiaal maar ook voor een goede analyse en opvolging. Bovendien worden ziekenhuistechnici opgeleid om die medische apparatuur goed te herstellen. De meerwaarde is enorm. Ook het aantal chirurgen in de partnerziekenhuizen steeg en de hygiëne ging erop vooruit.

Ik kan alleen maar hopen dat die evolutie zich zo verder blijft ontwikkelen en dat ze zich voortzet in andere structuren zoals bijvoorbeeld de provinciale afdeling van de gezondheidszorg, zoals dat in Burundi het geval is.”

Tekst: Ann Palmers

 

Help onze Afrikaanse collega’s om noodzakelijke medische zorg toegankelijk te maken.