BE73 7331 0001 0060

(Para)medische capaciteitsversterking

Het organiseren van zendingen met teams van vrijwillige artsen en verpleegkundigen is de belangrijkste manier om onze partners te steunen in het verstrekken van betere zorg.

Elke week vertrekken gemiddeld 3 teams naar onze partners in Sub Sahara Afrika. Deze teams werken 2 à 3 weken samen met het lokale gezondheidspersoneel in onze partnerziekenhuizen.

Kennisuitwisseling is hier een sleutelwoord: beide partijen leren veel van elkaar en versterken elkaars expertise.

Het zij aan zij behandelen van patiënten.

Dit doen ze voornamelijk door 'on-the-job training':

  • Het zij aan zij consulteren, behandelen of opereren van patiënten
  • Het uitwisselen van medische technieken
  • Regelmatig overleg en coaching

Bij zo’n training is materiaal noodzakelijk. Ziekenhuishygiëne verbeteren gaat niet zonder kompressen om wonden te reinigen. Afrikaanse ziekenhuizen kampen vaak met een tekort aan materiaal. Artsen Zonder Vakantie vult aan waar nodig.

Daarnaast versterken onze teams de lokale expertise door korte theoretische vormingen en workshops te geven aan hun lokale collega’s.

HugoDierickxsensHet effect van 2 zendingen per jaar laat zich duidelijk voelen: er was meer continuïteit, meer ervaring en meer vertrouwen in eigen kunnen bij de beide lokale artsen.

Tijdens onze afwezigheid hadden ze zelf enkele ingrepen verricht. Bij controle waren deze volledig geslaagd. Ze hebben 80% van de ingrepen als eerste chirurg verricht. Ikzelf was "standby" in het operatiekwartier voor eventuele problemen. Dit heeft zeer goed gewerkt en dit vertrouwen heeft hen aangemoedigd en hun zelfvertrouwen aangewakkerd.”

(Dr. Hugo Dierckxsens, neus-keel-oor arts over zijn zending in DR Congo).