BE73 7331 0001 0060

Sep
29
2012

Krappe toestanden op de spoedgevallendienst

Het was regenseizoen, een heel drukke periode in het ziekenhuis van Nikki, in het noorden van Benin. Op de spoedgevallen komen vooral kinderen binnen. Deze dienst is een alleenstaand gebouw met 2 zalen met dubbele bedbezetting met in totaal 40 à 50 kinderen. In één van de zalen gebeuren de consultaties waaruit ongeveer 25 à 30 opnames per dag volgen.

De spoedgevallendienst wordt gerund met 7 verpleegkundigen per dag die onvoldoende tijd hebben voor de opvolging van alle patiëntjes. Bovendien vangen zij ook alle nieuw opgenomen kindjes op: bloed afnemen, een intraveneuze lijn aanleggen en de patiëntjes in bed installeren. Dit alles geeft een hoop drukte en lawaai, extra risico voor infecties en nog meer werk voor de verplegenden.
De hygiënische omstandigheden zijn hier allesbehalve goed. Bovendien komt er te veel bezoek over de vloer.

Er zijn nog 4 à 5 zalen pediatrie voor ongeveer 50 patiëntjes in totaal. Ook hier worden elke dag zaalrondes gelopen en onderzoeken ze de kinderen.
De zaalrondes neonatologie, spoedgevallen en pediatrie houden ons zo’n 5 uur bezig. In de namiddag vanaf 15 uur doen we consultaties, evalueren we labo-uitslagen en helpen we bij opnames in de spoedgevallen. Tussendoor worden we zonodig opgeroepen in de verloskamer voor reanimatie of assistentie bij pasgeborenen die een tekort hebben aan zuurstof. U ziet, onze dagen (1 pediater en 1 verpleegster) zijn meer dan gevuld!

Een wat benarde toestand hier: veel te weinig verpleging, onvoldoende opvolging van de patiëntjes en een groot gebrek aan hygiëne. Daarom heb ik een voorstel uitgewerkt voor de bestaffing verpleging en de spoedgevallen. Het ziekenhuis moet vooral aandacht besteden aan het verbeteren van de hygiëne. De motivatie en verantwoordelijkheidszin van de verpleging is toe aan een boost. Bovendien zijn de spoedgevallen krap behuisd, uitbreiding is noodzakelijk. Genoeg werk voor een volgende missie!

Fernand Detavernier

September 2012