BE73 7331 0001 0060

Dec
20
2012

Enkele ogenblikken geduld...

Op dinsdag 27/11 ben ik vertrokken voor een missie materniteit in GUNGU (Bandundu), deze keer niet in equipe maar alleen. Ik reisde met het vliegtuig tot Kikwit waar Dr Leptit me opwachtte. Er was echter een probleem met de wagen van de zusters en de MD zei me steeds dat we enkele ogenblikken gingen wachten want hij had een wagen geregeld. De enkele ogenblikken duurden meer dan 3 uur. Ondertussen zijn we in Kikwit iets gaan drinken, waar ik van de gelegenheid gebruik heb gemaakt om een briefing te doen. Dit was niet eenvoudig omdat de TV aanstond en er een hevige discussie losbrak tussen de aanwezigen over de onlusten in Noord Kivu.  Eindelijk kwam Taty, een personeelslid van een Duitse NGO tevoorschijn en konden we aan onze 130km lange tocht beginnen.

90 km ging via een goede asfaltweg en dan nog 40 km via een aarde weg die op verscheidene plaatsen er erg aan toe was, maar met een 4X4 tractie zijn we er zonder kleerscheuren van afgekomen. Juist voor het invallen van de duisternis (18u) reden we Gungu binnen. Ik kreeg een vriendelijk onthaal bij de zusters en de avondmaaltijd deed deugd.

De volgende dag volgde dan de kennismaking met het hospitaal. Er zijn een 100-tal bedden en een 100-tal personeelsleden (alles samen) waaronder 7 A.G’s (administrateur gestionnaire) maar minder dan 20 patiënten!  De materniteit was proper gemaakt om mij te verwelkomen.   Er waren maar 3 bevallen moeders. Terwijl ik de ronde deed met de dokter werden er nieuwe matrassen, die zich in de reserve bevonden, op de bedden gelegd. Er was ook overal afgekondigd dat de perifere centrums hun parturiënten naar het hospitaal moesten sturen, waar de bevallingen gratis  werden gedaan gedurende gans mijn verblijf.

Rita Van Theemsche

December 2012