BE73 7331 0001 0060

Mar
10
2009

Coördinatiemissie part 2

ImageMaandag namiddag rijden we door naar Mubumbano, een ziekenhuis dat nog geen partnerhospitaal is van AZV maar wel onder de BDOM-structuur valt. Het heeft een erg hoge bezettingsgraad met zijn 76 bedden (weldra komen er bedden bij) en alleen al in februari deden ze er 256 bevallingen. Er zijn maar 2 dokters voor het hele hospitaal.
We logeren bij zusters in Burhinyi en omdat het al donker is bij aankomst, zullen we pas de volgende dag kunnen zien hoe mooi deze plaats is. De zusters zijn van een Poolse congregatie en sinds 1994 zijn ze begonnen met de constructie van een heel complex. Ze hebben er nu een school, een gezondheidscentrum met materniteit, een voedingscentrum voor ondervoede mensen uit de buurt en uiteraard een kerk; ze kweken er groenten, fruit en beesten, ze verwerken ook bepaalde producten én ze hebben dus gastenkamers. Ook tijdens de oorlog hebben ze ondanks de herhaaldelijke aanvallen hun complex nooit verlaten wat een geruststelling was voor de bevolking. Dat het moedige en geëngageerde dames zijn, staat vast en dat ze goed kunnen koken of laten koken ook!

Dinsdagochtend (10maart) vatten we de tocht aan naar Luwhinja, waar Dr Joseph sinds kort medisch directeur is. Het kleine team klinkt gemotiveerd en toont ons alle compartimenten van het ziekenhuis dat 98 bedden telt. Ook hier kunnen de inkomsten van het ziekenhuis de onkosten niet dekken. Er staat ook een oude ambulance die na 26 jaar dienst wel eens aan vervanging toe is…
Na Luhinja rijden we langs prachtige dalen en heuvels naar Nyantende waar het ziekenhuis lang moeilijkheden had door de staking van het personeel dat maar geen loon kreeg uitbetaald door de staat. Het enige wat veel verpleegkundigen van de staat ontvingen na maanden was een risicopremie van een paar dollar, niet bepaald een bedrag om mensen gemotiveerd te houden.
We bezoeken de nieuwe materniteit maar Espérance is de enige vroedvrouw van dienst en er staat nog een lange rij mama's te wachten voor de consultatie, dus we haasten ons. Espérance kijkt in ieder geval al uit naar de volgende AZV-ploeg.

Barbara & Natascha

Barbara Vandevelde

March 2009