BE73 7331 0001 0060

Lokale medische adviseurs

Artsen Zonder Vakantie is ervan overtuigd dat de samenwerking met een lokale vertegenwoordiger een grote meerwaarde biedt voor zijn werking.

In augustus 2013 werd dr. Marcellin Kash Karubara als lokaal medische adviseur voor de regio van de Grote Meren aangesteld.

Dr. Kash is van Congolese afkomst, maar studeerde geneeskunde in Bujumbura en werkte daar vele jaren in het staatsziekenhuis 'Prince Louis Rwagasore'. In 2011 en 2012 trad hij op als coördinator en plaatselijk aanspreekpunt tijdens de Artsen Zonder Vakantie zendingen. Later kwam dr. Kash naar België waar hij een master diploma volksgezondheid behaalde aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Hij staat in voor het opvolgen van het capaciteitsversterkende traject binnen de partnerziekenhuizen en het ter plaatse coördineren van de vele zendingen. Hij werkt niet alleen nauw samen met de partnerziekenhuizen in Burundi, Rwanda en Oost-Congo, maar onderhoudt ook uitstekende relaties met de lokale overheden.

Zo wordt de werking van Artsen Zonder Vakantie sterker verankerd en optimaal afgestemd op de nationale gezondheidspolitiek. Met Bujumbura (Burundi) als uitvalsbasis is dr. Kash het best geplaatst om de samenwerking van dichtbij te monitoren en te evalueren.

dr. Marcellin Kash Karubara

"Omdat ik fysiek dicht bij de partners sta en afkomstig ben uit de regio, ken ik de lokale gewoonten, de belangrijkste actoren, de gezondheidssystemen en spreek ik de lokale taal. Al die nuances en vaardigheden vergroten het vertrouwen tijdens de samenwerking aanzienlijk."

(Dr. Marcellin Kash Karubara)