BE73 7331 0001 0060

Werelddag Handen Wassen: 15 oktober 2018

Op 15 oktober is het Werelddag Handen Wassen. Ook Artsen Zonder Vakantie vraagt die dag om extra aandacht voor het gebrek aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Iets waar we jammer genoeg nog vaak mee te maken krijgen in onze Afrikaanse partnerziekenhuizen.

Werelddag Handen Wassen werd in 2008 in het leven geroepen. Deze dag wordt sindsdien jaarlijks 'gevierd' op 15 oktober. Miljoenen mensen in landen in ontwikkeling worden dan gesensibiliseerd over het belang van handen wassen. En terecht, want handen wassen met zeep is de belangrijkste hygiënemaatregel om ziektes te voorkomen.

Propere handen redden levens

Wist je trouwens dat er jaarlijks nog steeds meer dan een miljoen mensen sterven aan een simpele ziekte als diarree en dat de meeste slachtoffers jonger zijn dan 5 jaar? Handen wassen met zeep reduceert de kans op diarree met de helft. Ook infecties in ziekenhuizen worden er enorm door verminderd. Want stel je voor: een operatie verloopt technisch goed maar kon niet helemaal steriel gebeuren omdat er geen stromend water was om de handen goed te reinigen. Zoiets is ondenkbaar in België maar komt jammer genoeg nog al te vaak voor in Sub-Sahara-Afrika; vaak alsnog met zeer tragische gevolgen.

Opleidingen ziekenhuishygiëne

Daarom organiseert Artsen Zonder Vakantie samen met diverse lokale experten regelmatig regionale zendingen en opleidingen omtrent ziekenhuishygiëne in onze Afrikaanse partnerziekenhuizen. En mét resultaat!

In diverse partnerziekenhuizen werden ook kleine waterstationnetjes voorzien voor het personeel en voor bezoekers zodat ze bij het binnenkomen van het hospitaal meteen hun handen kunnen reinigen.

Share/Save