BE73 7331 0001 0060

Werelddag Geestelijke Gezondheid

10 oktober 2018 - Aangegrepen door de enorme noden op het vlak van geestelijke gezondheidszorg in Afrika, organiseert Artsen Zonder Vakantie ondertussen al 12 jaar zendingen naar Burundi, Rwanda en Oost-Congo; landen waar door de vroegere burgeroorlog en de recente gewelddadige conflicten nog steeds veel emotionele littekens aanwezig zijn. Artsen Zonder Vakantie stuurt Belgische psychiaters en verpleegkundigen die er als vrijwilliger samen met de lokale partners een boeiende weg naar betere zorg afleggen.

Artsen Zonder Vakantie werkt al meer dan 10 jaar samen met het Centre Psychiatrique de Sosame (Oost-Congo) en met het Centre Neuropsychiatrique de Kamenge in Bujumbura (Burundi). We organiseren er jaarlijks diverse zendingen psychiatrie waarbij de focus ligt op capaciteitsversterking door kennisuitwisseling met de lokale partner. 


“Het psychiatrischcentrum van Sosame is het énige centrum voor mentale gezondheidszorg in de hele provincie Zuid-Kivu (Oost-Congo); een regio die meer dan 5 miljoen inwoners telt!  Een schril contrast met België dat tot de wereldtop behoort qua aantal ziekenhuisbedden in de psychiatrie”, aldus psychiater Herwig Colaert.“Ik zie een langzame maar grote vooruitgang in onze lokale Afrikaanse psychiatrische centra. Ondanks het gebrek aan overheidsgeld en voldoende medicatie biedt het lokale personeel kwalitatieve zorgen en is het ongelooflijk gemotiveerd. Sommigen van hen stappen ’s ochtends zelfs twee uur om tot op hun werk te geraken. Wat een gedrevenheid!”  vertelt psychiatrisch verpleegkundige Véronique Coppin.


Share/Save