BE73 7331 0001 0060

Vorming rond ziekenhuishygiëne in Kinshasa

Op vraag van de Congolese NGO ‘Plateforme Hospitalière’ (met ondersteuning van ‘Chaine de l’Espoir’ en ‘ULB coopération’) organiseerde Artsen Zonder Vakantie mee een vorming rond ziekenhuishygiëne in Kinshasa.

Onze collega Lieven D’Haese werkte hiervoor samen met een Congolese consultant, Pauline Kompany uit Kinshasa en een technisch assistent van ULB uit Goma, Agnès Echterbille. De vorming duurde twee maal drie dagen.  Zestig mensen namen deel en we bereikten hiermee 29 ziekenhuizen en gezondheidscentra van verschillende grootte. Vijf daarvan zijn partnerziekenhuizen van Artsen Zonder Vakantie.

Lieven D’Haese: “Gedurende deze vorming focusten we op de basiselementen van ziekenhuishygiëne en brachten we dit via enkele oefeningen in de praktijk. Het mooiste vond ik de synergie en de ‘hands-on’ mentaliteit die ons tot een team maakte. Bij het afsluiten, ontvingen de ziekenhuizen en gezondheidscentra een ‘basiskit’ didactisch materiaal om onder hun eigen personeel de sensibilisatie verder te zetten. De nood aan omkadering op dit essentiële terrein van de gezondheidszorg blijft immers erg groot.”

Share/Save