BE73 7331 0001 0060

Schrijf u in voor de Vrijwilligersdag 2018 – zaterdag 24 maart

Op 24 maart 2018 vindt de jaarlijkse Vrijwilligersdag van Artsen Zonder Vakantie weer plaats. Het belooft alvast een zeer interessante dag te worden.

Zo hebben we 3 deskundige gastsprekers uitgenodigd, experten in hun vakgebied, om een themacafé te verzorgen.

Pieter-Jan Hamels van 11.11.11 zal een boeiende en verhelderende uiteenzetting geven over de huidige politieke crisis in Centraal – Afrika.

Raffaella Ravinetto van het Instituut voor Tropische Geneeskunde bespreekt de problematiek van de universele toegang tot kwaliteitsvolle geneesmiddelen.

Het themacafé van Arnout Justaert directeur NGO-federatie over de evolutie van de ontwikkelingssamenwerking wordt dit jaar hernomen wegens het grote succes van vorig jaar.

Verder zullen Dr. Augustin Ntambwe en Lieven D’Haese van Artsen Zonder Vakantie met u in debat gaan over de zin en onzin van tweedehands biomedische apparatuur aan de hand van een opmerkelijke documentaire.

Ook heeft u de mogelijkheid een aantal interessante videoreportages over het werk van Artsen Zonder Vakantie op het terrein te bekijken.

Daarnaast brengen wij u zoals altijd een terugblik op de activiteiten van het voorbije jaar en kijken we vooruit naar de plannen voor 2018 en verder.

Tot slot nemen we ruim de tijd om elkaar te (her)ontmoeten en van gedachten te wisselen tijdens de koffiepauze, het aperitief en de heerlijke lunch.

Schrijf u hier in voor het themacafé van uw keuze!

 

Programma Vrijwilligersdag 24 maart 2018

  9:30     Ontvangst met koffie

10:00     Welkomstwoord en presentatie ‘Artsen Zonder Vakantie vandaag en morgen’

11:15     Koffiepauze

11:45     Themacafés

13:00     Aperitief en lunch

16:00     Einde

 

Themacafés

1.       Politieke ontwikkelingen en het vredesproces in Centraal - Afrika (NL-FR)

De politieke situatie in Centraal - Afrika is complex en moeilijk te doorgronden. Presidenten klampen zich vast aan de macht en armoede en geweld zijn terug van nooit echt weggeweest. Meer dan 400.000 Burundezen zijn de voorbije jaren gevlucht naar de buurlanden. In Congo zijn er meer dan 4 miljoen interne ontheemden. De berichtgeving is schaars waardoor het vaak vergeten conflicten lijken. Onze gastspreker, Pieter-Jan Hamels (beleidsmedewerker Centraal – Afrika van 11.11.11) volgt de ontwikkelingen inzake mensenrechten, democratie, vrede en veiligheid in DR Congo, Rwanda en Burundi op de voet, en bespreekt ze met kennis van zaken. Een aanrader!

2.       Kwaliteitsvolle geneesmiddelen in Sub Sahara Afrika: een hele uitdaging (FR)

Er zijn reeds veel inspanningen geleverd om universele toegang tot ‘essentiële’ geneesmiddelen te garanderen. Toch is de kloof tussen rijke landen en Sub Sahara Afrika nog steeds zeer groot: financiële en geografische ontoegankelijkheid, gebrek aan onderzoek naar tropische ziekten, de aanwezigheid van medicijnen van slechte kwaliteit veroorzaken veel leed. Onze gastspreker, Raffaella Ravinetto van het Instituut voor Tropische Geneeskunde bespreekt deze problemen en legt uit wat ieder van ons, als individu of als vereniging, kan doen in de strijd voor universele toegang tot kwaliteitsvolle geneesmiddelen.

3.       Equiper pour mieux soigner: het belang van goede biomedische apparatuur (NL-FR)

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt meer dan 70% van het biomedisch materiaal dat wordt verzonden in het kader van internationale ontwikkelingsprojecten nutteloos, onbruikbaar of onbenut. Aan de hand van de videoreportage 'Equiper pour mieux soigner' bespreken Dr. Augustin Ntambwe (projectcoördinator) en Lieven D'Haese (verantwoordelijke techniek, materiaal en organisatie) van Artsen Zonder Vakantie wat wij kunnen doen om deze problematiek te verhelpen. Een eye opener!

4.       De evolutie van de ontwikkelingssamenwerking (NL)

De ontwikkelingssamenwerking evolueert omdat de situaties van armoede en ongelijkheid in de wereld veranderen alsook de relaties tussen landen en continenten. Tijdens dit themacafé met gastspreker Arnout Justaert (directeur ngo-federatie) wordt aangetoond hoe het concept van ontwikkelingssamenwerking evolueert in het algemeen en hoe de Belgische ontwikkelingssamenwerking daarop inspeelt.

5.       Handen uit de mouwen: een tweedelige videoreportage over een zending naar Nyangezi (NL)

In februari 2017 volgde een televisieploeg een moeder-kindzending naar ons partnerziekenhuis in Nyangezi met gynaecologe Frieda Vankelecom, vroedvrouw Mieke Joris, pediater Sabine Bleyaert en Pediatrisch Verpleegkundige Catherine Struyf. Deze tweedelige Nederlandstalige reportage werd meermaals uitgezonden op ATV en andere zenders. Een prachtig relaas van een  modelteam van Artsen Zonder Vakantie aan het werk op het terrein.

6.       Twee videoreportages (FR):

- Main à la pâte: une mission à Nyangezi (Télé Bruxelles)

- Visite des activités Jenga Maarifa au Sud-Kivu (RTNC)

 In februari 2017 volgde een televisieploeg een moeder-kindzending naar ons partnerziekenhuis in Nyangezi met o.a. pediatrisch verpleegkundige Catherine Struyf. Deze Franstalige reportage werd uitgezonden op Télé Bruxelles. Een prachtig relaas van Artsen Zonder Vakantie aan het werk op het terrein.

Vervolgens tonen we een Congolese documentaire die werd uitgezonden op RTNC in september 2017 naar aanleiding van het bezoek van Artsen Zonder Vakantie en de provincie Vlaams-Brabant aan het gezamenlijk project Jenga Maarifa in Zuid-Kivu.

 _ _ _ _ _ _ _ _

In het kort:

Wat: Vrijwilligersdag 2018

Wanneer: zaterdag 24 maart van 9.30 tot 16 u

Waar: KBC-gebouw, Havenlaan 2, Brussel

Deelname in de kosten: € 40 per persoon

Rekeningnummer: BE25 4319 1440 1182 (met vermelding van: Vrijwilligersdag + uw naam/namen)

Uw inschrijving is pas definitief wanneer wij uw betaling ontvangen hebben.

 

Share/Save