BE73 7331 0001 0060

Sandrine heeft haar leven te danken aan getrainde artsen

Sandrine, een vrouw van rond de dertig, werd in kritieke toestand binnengebracht in het ziekenhuis van Ijenda in Burundi. Gelukkig hadden de lokale artsen een chirurgische opleiding ontvangen van Artsen Zonder Vakantie. Hierdoor konden ze Sandrine onmiddellijk opereren.

Een onmisbare ingreep

Sandrine (schuilnaam) werd in een ernstige toestand binnengebracht in het ziekenhuis van Ijenda in Burundi. De jonge vrouw leed gedurende lange tijd aan constipatie met pijnlijke crisissen. Deze keer was de pijn niet meer draaglijk. Ze moest overgeven en haar buik zwol op. Sandrine bleek een gevaarlijke obstructie in haar darmen te hebben. Ze moest met grote spoed geopereerd worden! Gelukkig hebben onze lokale collega’s in het ziekenhuis van Ijenda een chirurgische opleiding ontvangen van Artsen Zonder Vakantie. Hierdoor konden ze Sandrine onmiddellijk opereren. Tijdens deze operatie werd een stuk gedraaide, afgestorven darm verwijderd. Ze hebben een colostoma ( kunstmatige uitgang van de dikke darm, bedoeld om de ontlasting via deze weg uit het lichaam af te voeren) moeten aanleggen.

Opgeleide lokale collega's

Op zending op dat moment in Ijenda, heeft chirurg Claude Desaive zijn Burundese collega’s alleen ondersteund bij de operatie van Sandrine. 'Ik liet hen die zelf uitvoeren en begeleidde enkel waar nodig. Het deed me deugd om te zien hoe goed ze bezig waren.' De operatie ging zo vlot dat Sandrine 10 dagen na haar operatie terug naar huis kon. Een paar maanden later hebben ze de stoma met succes verwijderd. Deze jonge vrouw had weer een normaal darmcircuit en was dus genezen. 

Kennis geneest!

Onze Burundese collega’s mogen terecht fier zijn op dit prachtige resultaat! Het is een goed voorbeeld van de rol die Artsen Zonder Vakanite speelt in de vorming van het lokale personeel, zodat zij goede zorg kunnen garanderen aan de bevolking.

Share/Save