BE73 7331 0001 0060

Project techniek "JENGA MAARIFA": samen bouwen aan meer kennis voor de toekomst

Praktijkgerichte meerjarenopleiding voor onderhoudstechnici van ziekenhuizen

Een lege batterij, een aerosoltoestel zonder masker, een operatielamp met maar één gloeilamp... In onze westerse gezondheidszorg kunnen we ons dergelijke situaties maar moeilijk indenken. Maar in onze partnerziekenhuizen in D.R. Congo kampen artsen en verpleegkundigen dagelijks met slecht onderhouden medische toestellen en een gebrekkige infrastructuur.

Kwalitatieve zorgverlening is alleen mogelijk met gebruiksklare en goed onderhouden toestellen en een solide randinfrastructuur (elektriciteit, water …). De Wereldgezondheidsorganisatie erkent dit probleem. En vele medische ngo’s die actief zijn in de regio onderstrepen de behoefte aan goed opgeleide biomedische technici met voldoende praktijkervaring. Alleen zo kunnen zij gepaste ondersteuning bieden. 

Daarom organiseert Artsen Zonder Vakantie samen met de provincie Vlaams-Brabant een praktijkgerichte meerjarenopleiding voor onderhoudstechnici van ziekenhuizen in de regio Bukavu in Oost-Congo. Het project JENGA MAARIFA loopt 2 jaar, van juli 2016 tot september 2018 en richt zich tot (kandidaat-)onderhoudstechnici van de ziekenhuizen in de regio Bukavu, Zuid-Kivu, DR Congo; zodat zij in hun ziekenhuizen kunnen instaan voor het juiste onderhoud van biomedische apparatuur en de basisinfrastructuur.

Voor een gediversifieerde en praktijkgerichte aanpak vindt de opleiding plaats op vier sites, waaronder drie ziekenhuizen en een technische school. De opleiding bestaat uit flexibele, thematische modules die inspelen op lokale behoeften. Dankzij de modulaire aanpak kunnen onderhoudstechnici de opleiding volgen én aan de slag blijven in hun ziekenhuis. Aan het eind van een module kunnen zij hun nieuwe kennis meteen toepassen in hun eigen ziekenhuis.

 

 

Praktisch

De vorming voor (kandidaat-)onderhoudstechnici beoogt drie grote aspecten:

  • Theoretische kennis over medische apparatuur en energievoorziening verhogen
  • Duidelijk inzicht verwerven in het preventieve onderhoud van medische apparatuur
  • Vaardigheden aanleren voor reparatie en herstel van medische apparatuur

Met deze opleiding willen wij de technische en didactische capaciteiten van onderhoudstechnici verbeteren, zodat zij uitgroeien tot een referentie in de regio Bukavu.

 

 

Share/Save