BE73 7331 0001 0060

Opleiding bloeddonatie in het ziekenhuis van Nikki

Los van de zendingen van terreinvrijwilligers steunt Artsen Zonder Vakantie de partners ook met het organiseren van opleidingen. Zo hebben wij, begin april een opleiding over bloeddonatie in het ziekenhuis van Nikki, Benin gefinancierd.

Tekort aan bloed

Voor een ziekenhuis is het van cruciaal belang om te beschikken over voldoende bloedreserve. Het ziekenhuis van Nikki in Benin kampt regelmatig met een tekort aan bloed. Dit leidt helaas niet alleen tot een verhoging van het sterftecijfer in het ziekenhuis maar ook tot het uitstellen van een aantal delicate ingrepen. Vaak is de enige oplossing om gebruik te maken van bloeddonatie door een familielid, hoewel dit afgeraden wordt.

Een opleiding voor verantwoordelijken van de bloeddonoren

Gezien deze situatie heeft het Hoofd van het Labo van het Nikki ziekenhuis op zaterdag 7 april in het ziekenhuis een opleiding georganiseerd die werd gevolgd door 29 verantwoordelijken van de bloeddonoren uit de Zone Sanitaire Nikki-Kalalé-Pèrèrè. Het doel was om aan de verantwoordelijken strategieën aan te leren om vrijwillige bloeddonatie aan te moedigen: hoe worden nieuwe donoren gerekruteerd, hoe de huidige donoren behouden en hoe vroegere donoren die hebben afgehaakt terugwinnen?

Deze opleiding was een initiatief van het partnerziekenhuis zelf en werd in het kader van de TRC (Trajet de Renforcement des Capacités) gefinancierd door Artsen Zonder Vakantie, in samenwerking met het ziekenhuis. Een waar succes!

Share/Save