BE73 7331 0001 0060

Nieuwe partnerziekenhuizen voor Artsen Zonder Vakantie

Artsen Zonder Vakantie heeft er in D.R. Congo twee nieuwe partnerziekenhuizen bij. De referentieziekenhuizen van Popokabaka en Gombe-Matadi, beiden gelegen in de regio West-Congo, stapten dit jaar in het proces om een partnerschap aan te gaan.

Na een verkennende prospectiezending in mei trok medisch adviseur Dr. Lucien Mabiala Ndungi, bijgestaan door vrijwilliger-adviseur Jean Reynaert, begin deze maand opnieuw naar Popokabaka en Gombe-Matadi. Tijdens intensieve workshops werkten zij er samen met het lokale personeel voor elk ziekenhuis een capaciteitsversterkend traject uit. Zowel het HGR van Popokabaka als het HGR van Gombe-Matadi besloten zich de komende drie jaar te focussen op capaciteitsversteking binnen de domeinen ziekenhuishygiëne, algemene chirurgie en verloskundige- en neonatale urgenties. In de komende weken worden de capaciteitsversterkende trajecten gefinaliseerd. Vanaf 2018 kan de kersverse samenwerking met beide ziekenhuizen dan van start gaan. 

Ook onze partnerorganisatie Memisa is actief in de gezondheidszones van Popokabaka en Gombe-Matadi. En dankzij het initiatief Ziekenhuis voor Ziekenhuis worden deze zones ondersteund door het AZ Sint-Lucas Brugge en AZ Sint-Jan Brugge. We zullen er dus op een heel complementaire manier kunnen werken aan het versterken van de capaciteiten van beide ziekenhuizen. 

Artsen Zonder Vakantie kijkt alvast uit naar deze nieuwe partnerschappen! 

 

Share/Save