BE73 7331 0001 0060

l’Hôpital Régional de Gitega: nieuw partnerziekenhuis in Burundi

Sinds november 2017 heeft Artsen Zonder Vakantie er in Burundi een nieuw partnerziekenhuis bij: l’Hôpital Régional de Gitega. De komende drie jaar zullen we er samenwerken rond diagnostiek en behandeling van verloskundige fistels & onderhoud van biomedische apparatuur.

Speciale ziekenhuispost

Gitega is de tweede grootste stad van Burundi (na hoofdstad Bujumbura) en ligt pal in het midden van het land. In 2010 opende Artsen Zonder Grenzen een extra medische post op het terrein van het regionaal ziekenhuis. De focus lag er volledig op het behandelen van verloskundige fistels.

In 2015 trok Artsen Zonder Grenzen zich er echter terug en werd het fistelproject overgedragen aan het ziekenhuis zelf. Zowel l’Hôpital Régional de Gitega, de Belgische ambassade als Artsen Zonder Grenzen riepen daarom eind 2014 de hulp en expertise van Artsen Zonder Vakantie in om het ziekenhuis te begeleiden bij de integratie van deze dienst.

 

Samenwerking in etappes

In 2015 kwam Burundi jammer genoeg in een politieke crisis terecht waardoor de veiligheid van de zendingen niet gegarandeerd kon worden. Artsen Zonder Vakantie organiseert er daarom vanaf eind 2015 alternatieve activiteiten. Deze activiteiten maken hoofdzakelijk gebruik van lokale expertise, in tegenstelling tot de zendingen met terreinvrijwilligers. Voor de gevraagde ondersteuning in het ziekenhuis van Gitega is de noodzakelijke expertise lokaal echter niet beschikbaar. Vermits de veiligheidssituatie in Burundi vanaf eind 2017 iets stabieler is, startte Artsen Zonder Vakantie in november van dat jaar het langverwachte capaciteitsversterkend traject op met l’Hôpital Régional de Gitega.

 

Fistelchirurgie en onderhoud biomedische apparatuur

Het ziekenhuis koos allereerst voor verloskundige fistels als domein voor de samenwerking met Artsen Zonder Vakantie.  De nood aan verdere vorming van lokale artsen en verpleegkundigen hieromtrent kwam duidelijk naar voren. Ook wenst het ziekenhuis op dit vlak een ondersteuning in medicatie en biomedische apparatuur. Daarnaast zal Artsen Zonder Vakantie het ziekenhuis begeleiden bij de opmaak van een strategisch plan zodat de dienst echt geïntegreerd wordt in het ziekenhuis. En zodat op lange termijn autonoom verder gewerkt kan worden. Ook kennis omtrent het correct onderhoud van biomedische apparatuur bleek hoognodig. De afgelopen jaren was er namelijk geen biomedisch technieker in het ziekenhuis aanwezig waardoor er noodgedwongen steeds beroep op een externe technicus gedaan werd. Dit bracht enerzijds hoge kosten met zich mee en anderzijds was er op deze manier geen ruimte voor preventief onderhoud van de biomedische toestellen. Het ziekenhuis van Gitega werft dit jaar een technieker aan die Artsen Zonder Vakantie verder mee zal vormen. Artsen Zonder Vakantie zal samen met het ziekenhuis ook een inventaris van al het materiaal opmaken en een onderhoudsplan uitwerken.

Eerste zending

De eerste zending zal dit voorjaar plaatsvinden en de ploeg is samengesteld uit een combinatie van terreinvrijwilligers en lokale experten. In het team zit een uroloog/chirurg gespecialiseerd in verloskundige fistels, Paulin Kapaya. Hij is verbonden aan het St-Joseph-hospitaal in Kinshasa. Daar zijn de lokale dokters erg goed geworden in deze operaties, mede dankzij de samenwerking met Artsen Zonder Vakantie. Het team wordt vervolledigd door een anesthesist Freddy Bampoye uit Burundi en twee terreinvrijwilligers van Artsen Zonder Vakantie, Bernadette Sterpin en Jacqueline Gilles. Wij zijn zeer blij met deze nieuwe samenwerking en wensen de hele ploeg heel veel geluk op hun eerste zending. l’Hôpital Régional de Gitega is momenteel de zesde partner van Artsen Zonder Vakantie in Burundi.

 

 

Share/Save