BE73 7331 0001 0060

Eerste zendingen schildklierchirurgie naar Saint Joseph ziekenhuis in Kinshasa

In september 2017 ging er voor de eerste maal een zending keelchirurgie met speciale focus op schildkliergezwellen door in het Saint-Joseph ziekenhuis in Kinshasa, DR Congo. Eind juni 2018 vond de tweede zending hieromtrent plaats.

Saint-Joseph is een groot ziekenhuis en al vele jaren een partner van Artsen Zonder Vakantie (sinds 2003). Dankzij deze samenwerking kon het ziekenhuis zich specialiseren in fistelchirurgie en in NKO-chirurgie. Op het vlak van oor-chirurgie zijn de vorderingen zelfs zo goed, dat we onlangs onze laatste zending op dit domein hebben afgerond en samen met het hoofd van het departement - Dr. Omadjela - beslisten dat onze hulp hier niet langer nodig is en dat de partner zelfstandig verder kan.

Er zijn echter nog heel wat andere domeinen waarop de noden in Saint-Joseph groot zijn. Daarom beslisten we samen met het partnerziekenhuis om de competenties op het vlak van schildklierchirurgie te versterken.

 

Dr. Vanderputte en Dr. Omadjela

De specialist die deze zendingen omtrent schildklierchirurgie leidt is Dr. Stephan Vanderputte; een zeer ervaren algemeen chirurg. Al bijna 20 jaar werkt hij als terreinvrijwilliger voor Artsen Zonder Vakantie waarbij hij onder andere schildklieren opereert en het lokaal medisch personeel daartoe verder opleidt.

In het ziekenhuis van Saint Joseph zal Dr. Vanderputte, Dr. Oluku Auguste Omadjela opleiden. Dr. Omadjela werkte voorheen al samen met vrijwilliger Dr. Hugo Dierckxens op het vlak van oorchirurgie. Door deze samenwerking is Dr. Omadjela zeer goed geworden in het uitvoeren van ooroperaties waardoor ernstige botontstekingen, doofheid, herseninfecties en erger bij vele Congolese patiënten genezen of voorkomen konden worden. Nu het traject rond oorchirurgie afgerond is, zal hij zich dus specialiseren in het opereren van schildkliergezewellen; ook wel goiters genoemd.


Geslaagde eerste zendingen

De eerste zendingen waren alvast een groot succes. Dr. Omadjela was bij alle consultaties en operaties aanwezig en er werd actief samengewerkt. Andere artsen en verpleegkundigen werkten via een beurtsysteem. De samenwerking met de lokale partner werd door Dr. Stephan Vanderputte en zijn team als uitstekend beoordeeld qua voorbereiding, betrokkenheid, aandacht en interesse.

Stephan Vanderputte: “We werken samen met het lokale personeel en leren hen hoe een goiter juist verwijderd kan worden. Vaak zien we mensen die al jaren op deze operatie zitten te wachten. Sommige schildkliergezwellen zijn zelfs zo groot als een handbal. Voor die mensen begint er na de operatie een nieuw leven. Het geeft veel voldoening om ons hier mee voor in te zetten. We kijken alvast uit naar volgende samenwerkingen en zendingen.”

foto's Lieve Blancquaert

Share/Save