BE73 7331 0001 0060

Een ziekenhuis zonder elektriciteit. Wat nu?

Afgelopen donderdagochtend was er in een groot deel van Gent geen elektriciteit meer. Ook het AZ Sint-Lucas werd getroffen. Dan besef je pas hoe levensnoodzakelijk deze energietoevoer is; tijdens een belangrijke ingreep in het operatiekwartier bijvoorbeeld. Gelukkig konden ze in Gent meteen op een noodsysteem van generatoren terugvallen. Maar dat is niet overal zo…
 
“2/3 van de ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika heeft helemaal geen elektriciteit."

“Bevallingen en noodoperaties gebeuren vaak met een zaklamp.”

.
In 2/3 van de ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika is helemaal geen elektriciteit. Bevallingen en noodoperaties gebeuren er vaak met een zaklamp. AZ Sint-Lucas is zich zeer bewust van deze problematiek en engageert zich daarom al jarenlang om de toegang tot gezondheidszorg in het ziekenhuis van Mosango in D.R. Congo te verbeteren. Zo investeerde AZ Sint-Lucas onder andere in het installeren van zonnepanelen om hun partnerziekenhuis te voorzien van elektriciteit.
AZ Sint-Lucas maakt deel uit van het netwerk 'Ziekenhuis voor Ziekenhuis', een initiatief van Memisa, in samenwerking met Artsen Zonder Vakantie, waarin Belgische ziekenhuizen een partnerschap aangaan met een gezondheidszone in Afrika. 

 
Rik Vereecken, vrijwilliger voor Memisa en Artsen Zonder Vakantie getuigt hierover:
“Een ziekenhuis zonder elektriciteit noch water kunnen wij ons met moeite voorstellen. Toch is dit in vele ziekenhuizen in D.R. Congo dagelijkse praktijk. Vorige week was ik nog in Mubumbano, Zuid-Kivu. Zoals in vele ziekenhuizen in Congo wordt ook daar de brandstofkost voor de generator doorgerekend aan de patiënt. Zo ontmoette ik Marie, een jong meisje dat behandeld werd met een zuurstofconcentrator. De brandstofkost liep voor de familie zo hoog op dat men deze behandeling moest afbreken. Schrijnende taferelen. Dergelijke gebeurtenissen kunnen een mens niet ongevoelig laten. Het is onze plicht om deze ongelijkheid de wereld uit te helpen en daar werken wij graag aan mee.”

Share/Save