BE73 7331 0001 0060

Ebola- vormingen in Zuid-Kivu

Een Ebola-uitbraak treft momenteel Noord-Kivu, een naburige provincie van Zuid-Kivu, waar we samenwerken met vele partnerziekenhuizen.

Om deze ziekenhuizen in Zuid-Kivu goed voor te bereiden op een mogelijke Ebola-uitbraak, organiseerden we samen met enkele partners een reeks vormingen voor lokale gezondheidswerkers.

 

Een besmettelijke maar beheersbare ziekte

De ziekte van het ebolavirus wordt overgedragen van persoon op persoon door contact met lichaamsvloeistoffen (speeksel, bloed ...) of oppervlakken die besmet zijn door deze vloeistoffen (lakens, handdoeken ...). Het is een zeer besmettelijke ziekte. Het risico van verspreiding hangt echter vooral af van de hygiëne in het gezondheidssysteem en bij de behandeling van patiënten. Wanneer hygiëne- en preventiemaatregelen tegen infectie worden toegepast, is het risico op besmetting laag en kan de epidemie gemakkelijker worden beheerst.

 

Opleidingen omtrent Ebola voor lokaal ziekenhuispersoneel

Gezien de nabijheid van Noord-Kivu en het feit dat veel mensen van Noord- naar Zuid-Kivu trekken, is het risico zeer groot dat Ebola de Zuidelijke provincie treft.

Als antwoord op deze noodsituatie besloot de ‘Provinciale Afdeling Gezondheid’ om de bewaking van de 34 gezondheidszones in Zuid-Kivu te versterken en om zorgaanbieders voor te bereiden op een mogelijke epidemie. In dit verband werd Artsen Zonder Vakantie opgeroepen om opleidingen te organiseren voor het (para)medische personeel van alle ziekenhuizen in de provincie.

Artsen Zonder Vakantie werkt namelijk al vele jaren aan het versterken van de capaciteit van haar partnerziekenhuizen op het gebied van ziekenhuishygiëne en bouwde hierdoor een grote expertise op.

 

Drie trainingen voor ziekenhuizen in Zuid-Kivu

Eind augustus organiseerde Artsen Zonder Vakantie een eerste driedaagse training in ziekenhuishygiëne, gezondheid en veiligheid in het geval van een Ebola-aandoening. De deelnemers kwamen uit de twaalf gezondheidszones in Zuid-Kivu die als het meest risicovol worden beschouwd. Begin november wordt een tweede training gegeven voor twaalf andere gezondheidszones. Een derde opleiding staat gepland in 2019.

Share/Save