BE73 7331 0001 0060

Duurzaamheid: een prioriteit voor Artsen Zonder Vakantie

Wist u dat Artsen Zonder Vakantie zich inzet voor een meer duurzame en ecologische werking? In samenwerking met onze Afrikaanse partnerziekenhuizen maar ook op ons hoofdkantoor in Mechelen, maken we duurzaamheid tot een van onze prioriteiten.

Materiaal verzenden

Ondersteuning van onze partnerziekenhuizen door het verzenden van goederen (biomedische apparaten, medicijnen, verbruiksartikelen ...) heeft een aanzienlijk effect op het milieu. Om dit te verhelpen, werd in 2016 besloten deel te nemen aan het ‘Lean and Green’-traject van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). Dankzij Lean and Green hoopt Artsen Zonder Vakantie de logistieke stroom zo efficiënt en duurzaam mogelijk te organiseren. Daarbij is het de doelstelling om over een periode van vijf jaar, de logistieke CO2-voetafdruk van de organisatie met minstens 20% te verkleinen.

"Voor de verzending van goederen, geven we het luchtvervoer zoveel mogelijk op ten gunste van het zeevervoer. Daarnaast kopen we zoveel mogelijk verbruiksgoederen lokaal aan als ze van goede kwaliteit en beschikbaar zijn in het land. In Burundi en Benin worden al onze verbruiksartikelen momenteel al lokaal aangekocht”, verklaart Lieven D'haese (Verantwoordelijke Techniek/Materiaal/Organisatie)

Duurzamer vervoer van vrijwilligers en medewerkers

We weten het: het grote aantal vliegreizen van onze terreinvrijwilligers en vaste medewerkers resulteert in een serieuze ecologische voetafdruk. Daarom besloten we 5 jaar geleden om de CO2-uitstoot van deze reizen te compenseren door bij te dragen aan ‘GreenSeat’. Deze financiële compensatie wordt geïnvesteerd in projecten die de CO2-uitstoot reduceerd, zoals de installatie van houtskoolovens in Oeganda of windmolens in India. Sinds 2017 vergoedt Artsen Zonder Vakantie ook het verzenden van materiaal op deze manier.

We promoten langere zendingen van drie à vier weken en maken meer en meer gebruik van lokale expertise om de capaciteit van onze partnerziekenhuizen op te bouwen.

Duurzaamheid bij partners promoten

Afval- en afvalwaterbeheer is een van de belangrijkste zwarte milieupunten voor partnerziekenhuizen. Artsen Zonder Vakantie wil het bewustzijn vergroten en partners ondersteunen bij het verminderen en behandelen van afval.

Tijdens onze zendingen besteden we veel aandacht aan voorraadbeheer om het risico van vervallen producten te minimaliseren. Daarnaast hebben we ook aandacht voor het verminderen van onnodige proeven (labo, radiologie) en het onnodig gebruik van antibiotica.

Het duurzaamheidsplan van Artsen Zonder Vakantie omvat duurzaamheidsdoelstellingen op zeven gebieden.

 

Ook in België ...

Artsen Zonder Vakantie richt zich niet alleen op de duurzaamheid van haar activiteiten in het Zuiden. Ook in onze kantoren in Mechelen proberen we op een ecologische manier te werken. We hebben een werkgroep Fair & Eco sinds begin 2014. Deze werkgroep stimuleert alle kantoormedewerkers in concrete initiatieven, zoals de omschakeling naar biologische en fairtrade voeding en producten alsook de vermindering van het aantal printafdrukken.

Share/Save