BE73 7331 0001 0060

Colloquium Jenga Maarifa: een geslaagde eerste editie

Op 14 juni vond in het Provinciehuis in Leuven de eerste editie van het Colloquium Jenga Maarifa plaats. Jenga Maarifa is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met Artsen Zonder Vakantie, dat inzet op goed functionerend biomedische apparatuur en geschoolde technici voor de ziekenhuizen in DR Congo en Burundi.

Basis voor kwalitatieve gezondheidszorg

Goed functionerende biomedische apparatuur en geschoolde technici die deze apparatuur kunnen onderhouden en herstellen zijn namelijk cruciaal voor een kwalitatieve gezondheidszorg. In veel ziekenhuizen in het Zuiden ontbreken beide. Zowel in het Noorden als in het Zuiden wordt er onvoldoende aandacht besteed aan ‘Health Technology Management’. Nochtans kan enkel een gedragen, globale strategie een oplossing bieden. Beleidsmakers, NGO’s, en ziekenhuizen moeten samen de lijnen uitzetten. Dit colloquium was een belangrijke eerste aanzet om de verschillende partijen en belanghebbers samen te brengen.

 

Mix aan boeiende sprekers

Experts uit zowel binnen- als buitenland benaderden de problematiek elk vanuit hun werkveld. Zo bracht onze partnerorganisatie Humatem het belang van aangepaste biomedische uitrusting in het Zuiden duidelijk in kaart en werd ook het economisch belang daarvan toelicht. Dankzij de heldere getuigenis van Dr. Zozo Musafiri, en Dr. Nfundiko Kaguku Antoine werd duidelijk hoe de aankoop van materiaal er in de praktijk aan toe gaat en met welke moeilijkheden ziekenhuizen in DR Congo kampen. De nood aan vorming voor techniekers en gebruikers van biomedische apparatuur, en het verloop van zo’n vorming in Bukavu werden toegelicht door Dr. Augustin Ntambwe. Stijn Bruers van de organisatie 'Effectief altruïsme Vlaanderen' reikte duidelijke handvaten aan om voortaan te doneren met verstand. Zonder twijfel een boeiende mix aan sprekers! 

 

Gedeelde visie

Tijdens het panelgesprek, gemodereerd door Karel Gyselinck van Enabel, bogen de verschillende sprekers zich samen over de pertinentste vragen bij deze problematiek. Op zoek naar duurzame oplossingen werd duidelijk dat de verschillende partijen een gemeenschappelijk visie delen. We hopen dan ook dat dit Colloquium de aanloop mag zijn naar het uitwerken van een globale, duurzame strategie.

 

Sprekende fototentoonstelling van Karim Abraheem

Deze vruchtbare dag werd afgesloten met een fototentoonstelling van fotograaf Karim Abraheem in de hal van het Provinciehuis. Aan de hand van prachtige foto’s brengt Karim Abraheem o.a. de vorming voor technici in Bukavu in beeld. Het colloquium Jenga Maarifa was zonder meer een succes!

 

 

 

Share/Save