BE73 7331 0001 0060

Campagne: spaar mee voor een nieuwe ambulance

Meer dan 3 uur te voet naar de kraamafdeling  terwijl je aan het bevallen bent.

 
Nadine ondervond complicaties tijdens haar bevalling. Ze moest dringend naar het ziekenhuis maar er was geen ambulance om haar van het gezondheidscentrum naar het hospitaal te brengen. Haar buren moesten haar daarom te voet, op een brancard naar het hospitaal dragen. Een traject dat meer dan 3 uur duurde, terwijl Nadine er met een ambulance in 30 minuten zou zijn.

Nadine woont niet in België, maar in DR Congo.

In DR Congo is toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg niet vanzelfsprekend. Het medisch team is enorm gedreven maar werkt vaak in moeilijke omstandigheden en zonder aangepaste apparatuur.

Veel ziekenhuizen hebben zelfs geen ambulance. Hierdoor komen patiënten - zoals vrouwen met complicaties tijdens de bevalling, slachtoffers van verkeersongevallen en ook covid-19 patiënten met ademnood - te laat aan in het ziekenhuis.
Soms worden ze door hun familie of buren naar het ziekenhuis gebracht, op brommertjes over wegen vol stenen en putten, maar meestal te voet op een simpele brancard. Dit tijdverlies brengt het leven van patiënten direct in gevaar, met vaak dramatische gevolgen.


Campagne voor nieuwe ambulance

Het ziekenhuis van Nyantende (Oost-Congo) kampt momenteel met dit probleem, aangezien hun ambulance niet meer functioneert. Artsen Zonder Vakantie steunt dit ziekenhuis al jaren en lanceert op 21 september een campagne om de aankoop van een nieuwe ambulance te financieren, zodat patiënten die noodtransport nodig hebben op tijd in het ziekenhuis geraken!


U kunt deze actie steunen op https://act.azv.be/project/28228 of door op het onderstaand beeld te klikken.


Je kan ook een gift doen via Payconiq. Open de app en scan de QR-code hieronder:

 


Radiospot met Bart Peeters

Voor deze campagne kregen we de steun van Bart Peeters. Hij ging ooit mee op zending naar Rwanda en bezocht er verschillende partnerziekenhuizen. Hij kent de organisatie dus goed.

Van 21 tot 25 september kan je hem dagelijks op alle VRT-radiozenders horen. Hij roept op om geld te doneren voor een ambulance voor het ziekenhuis van Nyantende (Oost-Congo).

Bart Peeters: “Een ambulance is cruciaal want mensen zijn in DR Congo nu soms uren te voet onderweg of moeten doodziek achterop een brommertje om het hospitaal te kunnen bereiken.”

 

STEUN DE ACTIE. DONEER NU VIA: https://act.azv.be/project/28228

Share/Save