Beschrijving van het centrum en de gezondheidszone:
Het Hôpital Saint Jean de Dieu de Boko bevindt zich op een 15-tal kilometer ten noorden van de stad Parakou, de hoofdstad van het departement Borgou.
L’hôpital Saint-Jean de Dieu de Boko is een katholiek ziekenhuis beheerd door het Bisdom van Parakou. Het werd in 1966 opgestart.
In 2000 erkende de Beninese staat l’Hôpital Saint-Jean de Dieu de Boko als referentieziekenhuis voor de gezondheidszone Parakou-N’dali. Deze zone telt ongeveer 423.530 inwoners, verspreid over 4.200 km². Het is één van de vier gezondheidszones van het departement Borgou.
Het ziekenhuis telt in totaal 95 bedden. Volgende diensten zijn aanwezig in het ziekenhuis: pediatrie, interne geneeskunde, chirurgie, materniteit en spoedgevallen. Verder beschikt het ziekenhuis over een laboratorium, een dienst medische beeldvorming en een dienst kinesitherapie.
Het ziekenhuis van Boko is stichtend lid van AMCES (Association des Œuvres Médicales Privées Confessionnelles Associatives et Sociales). AMCES is een overkoepelende organisatie die niet-gouvernementele gezondheidscentra vertegenwoordigt. AMCES staat in het huidige meerjarenprogramma als lokale partner in voor een deel van de uitvoering en opvolging van het programma.
Beschrijving van de activiteiten:
Artsen Zonder Vakantie startte de samenwerking met het ziekenhuis in 1999. De focus lag vanaf het begin vooral op orthopedie, en meer bepaald op klompvoeten. Later vonden er ook enkele zendingen labo, pediatrie en gynaecologie-verloskunde plaats in Boko.
In november 2016 werkte Artsen Zonder Vakantie een capaciteitsversterkend traject uit met het Hôpital Saint Jean de Dieu de Boko. Gedurende drie dagen zaten we samen met verschillende medewerkers van het ziekenhuis, waarbij directie, artsen en paramedici waren vertegenwoordigd. Tijdens die werksessie evalueerde het ziekenhuis zowel de eerdere samenwerking met Artsen Zonder Vakantie als haar eigen werking. Op basis van deze zelfevaluatie weerhield het ziekenhuis van Boko ziekenhuishygiëne als eerste prioriteit voor de samenwerking met Artsen Zonder Vakantie. Daarnaast besloten we samen te werken rond verloskundige urgenties. De materniteit is namelijk één van de drukbezochtste diensten van het ziekenhuis. Tot slot werd algemene chirurgie weerhouden als derde domein voor de samenwerking met Artsen Zonder Vakantie.
Artsen Zonder Vakantie werkt in Boko nauw samen met drie andere Belgische organisaties.
In het kader van het gezamenlijke meerjarenprogramma werken Memisa en Artsen Zonder Vakantie onder andere samen in de gezondheidszone Parakou-N’dali en haar zone-ziekenhuis. Ook de Stichting Hubi & Vinciane en LUMOS UZ Leuven - die beiden aanwezig zijn in het ziekenhuis van Boko - schrijven zich in, in dit gezamenlijke meerjarenprogramma.