Beschrijving
Het Bureau Diocésain des Oeuvres Médicales (BDOM) is de dienst van het aartsbisdom Bukavu verantwoordelijk voor gezondheidszorg.
Het BDOM is midden jaren ’70 ontstaan maar werd begin jaren ’80 pas echt operationeel onder de directie van Maria Masson.
In 2006 kreeg BDOM officieel de verantwoordelijkheid van de centrale regering van de DRC over het beheer van 10 gezondheidszones in de regio van Bukavu.
Het “Comité Permanent des Evêques du Congo », waar BDOM Bukavu van afhangt heeft de samenwerking met de Congolese regering op het gebied van gezondheid bezegeld in een conventie in 2007.
BDOM Bukavu is een onmisbare speler voor het gezondheidssysteem in Zuid-Kivu en is actief op heel veel verschillende domeinen. De beslissingmacht zit wel sterk gecentraliseerd rond de directrice.
BDOM verzekert op operationeel niveau de coördinatie, supervisie en ondersteuning van 12 referentieziekenhuizen, 1 psychiatrisch centrum (SOSAME), 1 gehandicaptencentrum (Heri Kwetu), 97 gezondheidscentra en 1 provinciaal referentieziekenhuis.
Het centrale bureau van BDOM Bukavu stelt 103 personen te werk en heeft 2 centra in Bukavu. In totaal werken er 1162 personen in de perifere structuren onder haar beheer:
Vanuit het BDOM wordt de werking in de verschillende ziekenhuizen gesuperviseerd.
AZV organiseerde missies naar de referentieziekenhuizen van Ciriri, Katana, Mubumbano, Nyantende, Monvu en Luhwinja (nieuwe partner sinds 2009).
In samenwerking met BDOM organiseert AZV vormingen waar alle ziekenhuizen op worden uitgenodigd. Deze gaan meestal door in het centrale kantoor in Bukavu. Er worden vormingen labo, techniek, ziekenhuishygiëne, traumato (fixateur externe) en diabetes georganiseerd.
Resultaten
In 2008 was er een vormingssessie traumatologie, in 2009 organiseerde AZV naast een vormingssessie traumatologie ook een vorming diabetes.
Omwille van de positieve echo’s en de grote vraag, werden er in 2010 overkoepelende vormingen ziekenhuishygiëne, traumatologische urgenties, diabetes en labo en techniek georganiseerd.
De laatste jaren werd de samenwerking met de structuur BDOM Bukavu intenser.
In het externe evaluatierapport schreef Pol Jansegers hierover:
« que la collaboration entre ces deux organisations est particulièrement intéressante par sa synergie, et bénéfique en premier lieu pour les partenaires locaux, médecins et personnel infirmier, et ensuite pour la population, qui a ainsi accès à des soins de santé de meilleure qualité.»
Volgens Maria Masson is de samenwerking met MSV très profitable à l'amélioration de la qualité des soins dans les hôpitaux du BDOM. Elle trouve que, ces dernières années, MSV a beaucoup gagné, à la fois en flexibilité et en professionnalisme.
Interessante lessen uit de voorbije drie jaar (inclusief uit externe evaluaties)
Uit het evaluatieverslag van de externe evaluator Dr Pol Jansegers (maart 2010):
La collaboration entre MSV et le BDOM est ce qu'on appelle en anglais une "win-win situation": chacun des deux partenaires y trouve des avantages considérables. Il conviendrait donc de continuer, et si possible de renforcer encore cette collaboration.