Steun ons

Testamenten en legaten

Lou Van Coninckxloo steunt Artsen Zonder Vakantie al bijna veertig jaar. “Ik voel me nog altijd erg verbonden met het Congolese volk en respecteer de Afrikaanse eigenheid, de cultuur en de wijsheid. Daarnaast vind ik gezondheidszorg ontzettend belangrijk. Het is mooi hoe ze via Belgische en Afrikaanse experten de lokale ziekenhuizen via opleidingen met raad en daad bijstaan. Hoe ze betere apparatuur voor de operatiezalen voorzien en hoe ze voor eenvoudige dingen, zoals betere elektriciteit zorgen. Ik ben nu 68 jaar, heb een klein pensioen, maar ik heb alles wat ik nodig heb.

Momenteel onderzoek ik hoe ik Artsen Zonder Vakantie kan opnemen in mijn testament. Zo kan ik blijven helpen, ook als ik er niet meer ben.”

Artsen Zonder Vakantie is gemachtigd om legaten te aanvaarden.

Wist u dat u naast uw familie en vrienden ook een goed doel in uw testament kunt opnemen? Uw nalatenschap zorgt ervoor dat onze dokters op het terrein de zorg kunnen bieden die voor vele mensen noodzakelijk is. Daarom is uw schenking niet alleen een prachtig gebaar maar ook een gift die doet leven.

Het nultarief en het duolegaat: wijzigingen vanaf 1 juli 2021

Nu het Nultarief!
Vanaf 1 juli gaat in Vlaanderen het 0%-tarief in voege voor schenkingen en legaten aan goede doelen. Dit is goed nieuws want dat wil zeggen dat u op uw schenking of legaat aan Artsen Zonder Vakantie geen schenk- of erfbelasting meer moet betalen.

Duolegaten

Wat is een duolegaat?
Bij een duolegaat gaat een deel van de erfenis naar een goed doel en een deel naar (verre) familie of vrienden op voorwaarde dat het goede doel de successierechten van andere erfgenamen in de nalatenschap betaalt. Vooral voor erfgenamen in de derde lijn – neven, nichten maar ook mensen die niet verwant zijn aan de overledene – was deze formule interessant.

Wat verandert er?
Jammer genoeg schaft de Vlaamse Regering de techniek van het duolegaat af voor overlijdens na 30 juni 2021. Vanaf dan zal er voor testamenten met een duolegaat geen fiscaal voordeel meer zijn. Dat geldt ook voor oude testamenten, opgesteld vóór deze datum.

Dit houdt in dat uw familie of vrienden geen fiscaal voordeel meer zullen genieten en dat wij hoogstwaarschijnlijk het legaat niet meer zullen kunnen aanvaarden omdat de erfbelasting die we moeten betalen hoger is dan de waarde die we ontvangen.

Indien u in het verleden een duolegaat heeft opgemaakt, zal het dus nodig zijn om uw testament te laten nakijken vóór 1 juli 2021. Alleen zo kunt u er zeker van zijn dat uw testament blijft beantwoorden aan uw wensen. U kunt hiervoor terecht bij uw notaris of bij de helpdesk van testament.be via info@testament.be of op het nummer +32 (0)479 76 00 76.

Neem Artsen Zonder Vakantie op in jouw testament en maak een tastbaar verschil.

Meer info nodig?

Neem contact op met onze collega Peter Rombauts
peter.rombauts@azv.be

Maak het verschil

DOE EEN GIFT

Maak een werkelijk verschil door een eenmalige schenking of een maandelijkse donatie. Zelfs kleine bedragen helpen. Vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest.

Doe een gift

KOM IN ACTIE

Je kan ons helpen door het organiseren van een sportieve of ludieke actie, rommelmarktje, tentoonstelling, concert, etc.

Kom in actie

STEUN ALS BEDRIJF

U kan als bedrijf of organisatie impact realiseren door onze activiteiten op het terrein te steunen.

Steun ons

TESTAMENTEN & LEGATEN

Neem Artsen Zonder Vakantie in jouw testament op en maak een tastbaar verschil.

Meer info

Wil je meer informatie over onze organisatie?

Over publicaties

Bekijk hier ons jaarverslagen, onze visie en projecten