Artsen Zonder Vakantie realiseerde begin juni de eerste fase van het zonnepanelenproject in samenwerking met provincie Vlaams-Brabant. Een project waarbij installatie en opleiding hand in hand gaan. Het uiteindelijke doel is het energieverbruik van het ziekenhuis van Panzi voor 65% te kunnen dekken door zonne-energie.

Installatie van de zonnepanelen

Het volledige zonnepanelenproject verloopt in meerdere fases. Tijdens deze eerste fase werd het volledige gebouw waarin o.a. de spoeddienst is ondergebracht voorzien van zonnepanelen. Bij de installatie van zonnepanelen komt er meer kijken dan enkel het plaatsen ervan en het aansluiten op de batterijen: er werd ook een technisch lokaal bijgebouwd en de daken werden voorzien van een draagstructuur. Het verloop van de eerste fase werd mooi in beeld gebracht. Tijdens de volgende fase in september zijn het labo, de apotheek en de dienst radiologie aan de beurt.

Stabiele stroom voor goede gezondheidszorg

Stabiele en duurzame elektriciteit is een basisvoorwaarde voor goede gezondheidszorg. Bij gebrek hieraan komt het stellen van de juiste diagnose of het geven van de nodige behandeling aan patiënten in gevaar. “Onze biomedische toestellen laten het vaak afweten door de dagelijkse stroompannes hier in Panzi”, vertelt Asher Ngabo, ingenieur van het ziekenhuis van Panzi. “Dankzij de installatie van zonnepanelen kunnen we rekenen op een stabiele stroomvoorziening. Die stabiliteit komt onze biomedische toestellen en bijgevolg onze patiënten ten goede.”

Jenga Maarifa-technici geven hun kennis door

Artsen Zonder Vakantie en provincie Vlaams-Brabant werkten eerder al samen rond het succesvolle opleidingsproject “Jenga Maarifa”, Swahili voor “kennis opbouwen”. Dit is een praktijkgerichte meerjarenopleiding voor onderhoudstechnici van ziekenhuizen in de regio Bukavu in Oost-Congo. In het huidige project krijgen de reeds ervaren Jenga Maarifa-technici uit verschillende ziekenhuizen in de buurt de kans om hun kennis toe te passen en de installatie mee in goede banen te leiden. Daarnaast geven ze hun kennis door aan student-technici.

Dankzij mijn deelname heb ik veel bijgeleerd over de installatie van zonnepanelen. Het project komt dus niet alleen het ziekenhuis van Panzi ten goede, het maakt ook een wereld van verschil voor mijn professionele leven.”, getuigt Guylan Kahindo Mutambala, technisch ingenieur in het ziekenhuis van Miti Murhesa.

Duurzaam, zowel op ecologisch als financieel vlak

Eens het project is afgerond zal het energieverbruik van het ziekenhuis van Panzi voor 65% gedekt worden door zonne-energie. Dat levert niet alleen betrouwbare stroom op, maar ook een grote financiële besparing. Nu worden er in het ziekenhuis van Panzi noodgedwongen grote bedragen uitgegeven aan brandstof voor generatoren. Door over te schakelen op zonne-energie zal die kost grotendeels wegvallen. Een win-win voor het ziekenhuis én voor het milieu.

Ontdek hier hoe de installatie en opleiding eraan toegaan

Artsen Zonder Vakantie heeft het hart op de juiste plaats.

Als NGO bouwen wij in 5 Afrikaanse landen duurzame partnerschappen uit met meer dan 40 ziekenhuizen die ernaar streven om kwaliteitsvolle gezondheidszorg aan te bieden aan hun patiënten.

Over ons