BE73 7331 0001 0060

Nieuws

Nieuws

Sandrine heeft haar leven te danken aan getrainde artsen

Sandrine, een vrouw van rond de dertig, werd in kritieke toestand binnengebracht in het ziekenhuis van Ijenda in Burundi. Gelukkig hadden de lokale artsen een chirurgische opleiding ontvangen van Artsen Zonder Vakantie. Hierdoor konden ze Sandrine onmiddellijk opereren.

Een onmisbare ingreep

Sandrine (schuilnaam) werd in een ernstige toestand binnengebracht in het ziekenhuis van Ijenda in Burundi. De jonge vrouw leed gedurende lange tijd aan constipatie met pijnlijke crisissen. Deze keer was de pijn niet meer draaglijk. Ze moest overgeven en haar buik zwol op. Sandrine bleek een gevaarlijke obstructie in haar darmen te hebben. Ze moest met grote spoed geopereerd worden! Gelukkig

Drie vragen aan chirurg Claude Desaive

Jonge, gemotiveerde artsen opleiden tot chirurg: daar heeft Claude Desaive veel ervaring mee als voormalig professor aan de Universiteit van Luik. Het is een voorrecht om dat nu al 15 jaar in verschillende Afrikaanse landen te mogen doen, vindt deze terreinvrijwilliger van Artsen Zonder Vakantie.

Waarom bent u vrijwilliger bij Artsen Zonder Vakantie?

'Wat mij motiveert, is jongeren opleiden voor wie goede gezondheidszorg de drijfveer is, eerder dan geld verdienen. Het is heel fijn om dat onder meer in Burundi en DR Congo te kunnen doen; ik vind het contact met de lokale bevolking heel aangenaam.'

Wat zijn voor u de

Werelddag Handen Wassen: 15 oktober 2018

Op 15 oktober is het Werelddag Handen Wassen. Ook Artsen Zonder Vakantie vraagt die dag om extra aandacht voor het gebrek aan water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Iets waar we jammer genoeg nog vaak mee te maken krijgen in onze Afrikaanse partnerziekenhuizen.

Werelddag Handen Wassen werd in 2008 in het leven geroepen. Deze dag wordt sindsdien jaarlijks 'gevierd' op 15 oktober. Miljoenen mensen in landen in ontwikkeling worden dan gesensibiliseerd over het belang van handen wassen. En terecht, want handen wassen met zeep is de belangrijkste hygiënemaatregel om ziektes te voorkomen.

Propere handen redden levens

Wist je trouwens dat er jaarlijks nog steeds meer dan een miljoen mensen