BE73 7331 0001 0060

Nieuws

Nieuws

Ebola epidemie in de DR Congo

Sinds april wordt de Noordwestelijke Evenaarsprovincie in de DR Congo geteisterd door een ebola epidemie.

Intussen trekken het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganistie, Artsen Zonder Grenzen, Unicef en andere partners, met man en macht ten strijde om de epidemie in te dijken en de verspreiding ervan naar naburige provincies en landen te voorkomen.

Artsen Zonder Vakantie draagt de veiligheid van haar vrijwilligers hoog in het vaandel. Daarom volgen wij de ontwikkeling van de situatie op de voet. Wij staan in nauw contact met verschillende specialisten in de Tropische Geneeskunde. Onze medische adviseurs, Dr Kash Karubara en Dr Lucien Ndungi volgens

Nieuwe leden Raad Van Bestuur & Algemene Vergadering

Het is u wellicht niet ontgaan dat we de voorbije maanden kandidaturen uitschreven om nieuwe leden voor de Raad Van Bestuur en voor de Algemene Vergadering van Artsen Zonder Vakantie te rekruteren. Daarbij waren - naast de juiste expertise - ook gender, leeftijd en afkomst (diaspora partnerlanden) belangrijk. Er werd beroep gedaan op de Koning Boudewijnstichting om dit proces te begeleiden.

.

Na een grondige evaluatie van de diverse kandidaturen, kwamen we tot de volgende nieuwe leden voor de Algemene Vergadering.

We stellen ze hier met trots aan u voor:

.

Mevr. Inge Vranken - pediatrisch verpleegkundige, terreinvrijwilliger

Dhr. Rik Verreecken -

Opleiding bloeddonatie in het ziekenhuis van Nikki

Los van de zendingen van terreinvrijwilligers steunt Artsen Zonder Vakantie de partners ook met het organiseren van opleidingen. Zo hebben wij, begin april een opleiding over bloeddonatie in het ziekenhuis van Nikki, Benin gefinancierd.

Tekort aan bloed

Voor een ziekenhuis is het van cruciaal belang om te beschikken over voldoende bloedreserve. Het ziekenhuis van Nikki in Benin kampt regelmatig met een tekort aan bloed. Dit leidt helaas niet alleen tot een verhoging van het sterftecijfer in het ziekenhuis maar ook tot het uitstellen van een aantal delicate ingrepen. Vaak is de enige oplossing om gebruik te maken van bloeddonatie door een familielid, hoewel dit afgeraden wordt.

Een opleiding