BE73 7331 0001 0060

Vrijwilligersdag 2017

 

Nu 2017 goed is ingezet kijken we alvast graag vooruit naar de komende editie van de Vrijwilligersdag van Artsen Zonder Vakantie.

Op 18 maart 2017 zijn alle vrijwilligers en sympathisanten van Artsen Zonder Vakantie van harte welkom in het KBC-hoofdkantoor in Brussel. Elkaar (her)ontmoeten, ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen in één van onze 5 themacafés staan dit jaar centraal.

Deze editie krijgt bovendien een extra feestelijk tintje want het is precies 20 jaar geleden dat Artsen Zonder Vakantie erkend werd als NGO. Dat willen we samen met jullie vieren!

Na een verwarmende koffie gaan we van start met een terugblik op de activiteiten van het voorbije jaar en kijken we vooruit naar wat 2017 zal brengen. Hierbij zetten we het nieuwe meerjarenprogramma en onze samenwerking met NGO Memisa in de kijker.

Als speciale gast verwelkomen we dit jaar graag Dr. Zozo Musafiri van La Division Provinciale de Santé Sud Kivu, DR Congo. Hij brengt ons een uiteenzetting over de impact van Artsen Zonder Vakantie in Zuid-Kivu vanuit het perspectief van de lokale autoriteiten. 

Daarnaast staan er vijf themacafés op het programma. Met onderwerpen als de nieuwe samenwerking met Memisa, ziekenhuishygiëne bij de Afrikaanse partner, terreinvrijwilligers aan het woord en de evolutie binnen de ontwikkelingssamenwerking hopen wij u te kunnen prikkelen, informeren en inspireren.

De sprekers zijn ook dit jaar een boeiende mix van lokale Afrikaanse partners, gastsprekers, terreinvrijwilligers en medewerkers van Artsen Zonder Vakantie én van onze bevriende NGO Memisa.

Tot slot nemen we traditiegetrouw ruim de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen bij een heerlijk lunchbuffet.

Welkom! 

 

Programma

9:30 Ontvangst met koffie // 10:00 Welkomstwoord en presentatie ‘Artsen Zonder Vakantie in beeld’ // 11:15 Koffiepauze // 11:45 Themacafés // 13:00 Aperitief en lunch // 16:00 Einde 

 

Themacafés

1. Artsen Zonder Vakantie en Memisa slaan de handen in elkaar: het meerjarenprogramma 2017 – 2021 in DR Congo (FR)

De komende vijf jaar zal Artsen Zonder Vakantie intensief samenwerken met Memisa in DR Congo. Daarom ontwikkelden we samen een programma voor 2017-2021. Meer uitleg krijgt u van Barbara Vandevelde (Verantwoordelijke kwaliteit en methodologie) en Kristel Moerman (Verantwoordelijke Projecten, Memisa). Dr. Luigi Minikulu (Voormalig directeur van Hôpital Général de Référence de Mosango) geeft toelichting bij deze samenwerking vanuit het standpunt van de partner.

2. Artsen Zonder Vakantie en Memisa slaan de handen in elkaar: het meerjarenprogramma 2017 – 2021 in Benin (NL/FR)

De komende vijf jaar zal Artsen Zonder Vakantie intensief samenwerken met Memisa in Benin. Daarom ontwikkelden we samen een programma voor 2017-2021. Meer uitleg krijgt u van Katleen Cuypers (Projectcoördinator Benin en Burundi) en Frank De Paepe (Directeur Memisa).

3. Aandacht voor de basis: ziekenhuishygiëne bij de Afrikaanse partner in praktijk (FR)

Een goede ziekenhuishygiëne vormt de basis van kwaliteitsvolle patiëntenzorg. Artsen Zonder Vakantie zet dan ook volop in op het versterken van deze basis. Sprekers Lieven D’haese (Projectcoördinator duurzaam materiaalbeleid) en Prof. Jan Jacobs (Diensthoofd Tropische Laboratoriumgeneeskunde, ITG) brengen u onze visie, de reeds gezette stappen en daarbij horende uitdagingen, en de eerste resultaten. Mme Elisabeth Ayedon (Consulente Ziekenhuishygiëne voor AMCES in Benin) zal vanuit eigen ervaring spreken over de methodologie die zij gebruikt bij het begeleiden van de partnerziekenhuizen.

4. Terreinvrijwilligers aan het woord: resultaten van de tevredenheidsenquête en actieplan (NL/FR) VOLZET

Artsen Zonder Vakantie peilde via een enquête hoe onze dienstverlening momenteel ervaren wordt. Tijdens deze interactieve sessie met Hilde Buttiëns (Medisch coördinator) bespreken we de bevindingen en kijken we samen vooruit aan de hand van het actieplan. 

5. De evolutie van de ontwikkelingssamenwerking (NL)

De ontwikkelingssamenwerking evolueert omdat de situaties van armoede en ongelijkheid in de wereld veranderen alsook de relaties tussen landen en continenten. Tijdens dit themacafé met spreker Arnout Justaert (Directeur ngo-federatie) wordt aangetoond hoe het concept van ontwikkelingssamenwerking evolueert in het algemeen en hoe de Belgische ontwikkelingssamenwerking daarop inspeelt. 

Schrijf u hier in voor het themacafé van uw keuze!

 

Praktisch

Wanneer: zaterdag 18 maart 2017 van 9.30 tot 16.00 u.
Waar: KBC-gebouw, Havenlaan 2, 1080 Brussel
Deelname in de kosten: € 40 per persoon
Rekeningnummer: BE25 4319 1440 1182 (met vermelding van: Vrijwilligersdag 2017 + uw naam/namen)

Uw inschrijving is pas definitief wanneer wij uw betaling ontvangen hebben.

 

 

Share/Save