BE73 7331 0001 0060

Dernières nouvelles

sep
24
2018

Artsen Zonder Vakantie lid van het Medicus Mundi International (MMI) netwerk

Medicus Mundi International (MMI) is een netwerk van organisaties die wereldwijd werkzaam zijn op het gebied van gezondheid.

Het netwerk bevordert de toegang tot gezondheid en gezondheidszorg als een fundamenteel mensenrecht.

Medicus Mundi International (MMI) steunt de inspanningen die hieromtrent door de leden wordt geleverd. De baseline is ‘Sharing knowhow and joining forces towards Health for All’

MMI is gevestigd in Genève (Zwitserland) en heeft officiële relaties met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Na goedkeuring van de Raad Van Bestuur, kon Artsen Zonder Vakantie toetreden tot dit internationale network. Wij zijn zeer verheugd en kijken uit naar deze samenwerkingen.

 

sep
13
2018

Neem Artsen Zonder Vakantie op in jouw testament

"Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt." Onder dit motto vestigt testament.be de aandacht op de voordelen van een goed doel opnemen in je testament.

Ken jij bijvoorbeeld de voordelen al van een duo-legaat? Hiermee vergroot je de erfenis van wie je dierbaar is en steun je tegelijk een door jou gekozen goed doel.

 

Wil je meer weten?

  • Vraag gratis en vrijblijvend onze brochures ivm

sep
2
2018

Gezocht! Vrijwilliger (M/V) boekhouding ter ondersteuning van het financiële team

De functie:

De functie omvat hoofdzakelijk uitvoerende taken dit onder de leiding en met ondersteuning van de vaste financiële medewerker.

Het takenpakket ziet er als volgt uit:

  • Het inboeken van alle aankoopfacturen
  • Het à jour houden van de leveranciersfiches
  • Het inboeken van alle bankbewegingen en bankuittreksels
  • Het inboeken van de onkostennota’s
  • Maandelijks op aangeven van de verantwoordelijke de diverse verrichtingen boeken (afschrijvingen, overlopende rekeningen e.d.)
  • Het afpunten van betalingen en leveranciers

 

Je profiel:

  • Je hebt een goede kennis van de boekhouding
aug
22
2018

Gynaecoloog Angelica Meers: 'Het is niet zo moeilijk om in het Westen een goede arts te zijn!'

Gynaecoloog Angelica Meers is een terreinvrijwilligers bij Artsen Zonder Vakantie. Ze ging de voorbije tien jaar al vijf keer met Artsen Zonder Vakantie naar Benin en DR Congo om kennis uit te wisselen met haar lokale collega’s. Ze vertrekt telkens met een open geest, en komt terug met grote bescheidenheid. Mee het verschil maken, is wat haar motiveert.

Vanwaar uw engagement voor Artsen Zonder Vakantie?

'Ik kende AZV al langer via collega’s. Na de geboorte van mijn jongste kon ik mij vrijmaken om voor het eerst op missie te gaan. En nu blijf ik dat doen omdat ik elke keer zie dat onze interactie echt een verschil maakt. Voor de plaatselijke artsen en

jul
31
2018

Interview - “Jenga Maarifa is een krachtige scheut die kan uitgroeien tot een sterke boom.”

In 2016 startte Artsen Zonder Vakantie samen met de Provincie Vlaams Brabant met het project Jenga Maarifa; ‘kennis opbouwen’ in het Swahili. Dit project legt zich toe op het opleiden van ziekenhuistechniekers in DR Congo en Burundi. Want een goede gezondheidszorg is pas mogelijk met degelijk materiaal en mensen die de kennis en vaardigheden hebben om dat goed te onderhouden.  

Wat doe je bijvoorbeeld met een lege batterij, een aerosoltoestel zonder masker, een operatielamp met maar één gloeilamp…? Deze situaties kunnen we ons in de westerse gezondheidszorg nauwelijks voorstellen. Artsen en hulpverleners in Sub-Sahara Afrika kampen echter dagelijks met deze gebrekkige

jul
12
2018

Een nieuwe spoeddienst in Bembéréké

 Dit jaar werkten Artsen Zonder Vakantie en Memisa samen aan de opening van een spoeddienst in het Hôpital Évangélique in Bembéréké, Benin. Een grote stap voorwaarts voor de kwaliteit van de on-site gezondheidszorg.

 

Een andere realiteit

Onmiddellijk naar het ziekenhuis kunnen tijdens een dringende medische situatie is in België een vanzelfsprekendheid. Onze ziekenhuizen hebben een spoeddienst die speciaal ontworpen en uitgerust is voor onverwachte situaties: een ongeluk, een hartaanval, een ernstig letsel,...

In Benin is er meestal geen specifieke afdeling voor urgenties. Is er wel een dan is deze

jul
6
2018

Een was- en droogruimte voor het ziekenhuis van Monvu

Het ziekenhuis van Monvu op het eiland Idjwi in het Kivumeer (Oost-Congo) is al jaren een partnerziekenhuis van Artsen Zonder Vakantie. Tijdens onze zendingen werken we samen met onze Congolese collega’s.  Op die manier versterken we de capaciteiten van het ziekenhuis en bieden we kwalitatieve zorg aan de bewoners van het eiland, vooral op het vlak van chirurgie en pediatrie. Ook het laboratorium en de apotheek van het ziekenhuis worden ondersteund door Artsen Zonder Vakantie.

Helaas liet de infrastructuur van het ziekenhuis nog te wensen over. Zo werd al het ziekenhuis- en operatielinnen met de hand gewassen in een lokaaltje van 2 vierkante meter met enkel een wasbak, een kraan en een stuk zeep. Vervolgens werd het linnen

jul
5
2018

Eerste zendingen schildklierchirurgie naar Saint Joseph ziekenhuis in Kinshasa

In september 2017 ging er voor de eerste maal een zending keelchirurgie met speciale focus op schildkliergezwellen door in het Saint-Joseph ziekenhuis in Kinshasa, DR Congo. Eind juni 2018 vond de tweede zending hieromtrent plaats.

Saint-Joseph is een groot ziekenhuis en al vele jaren een partner van Artsen Zonder Vakantie (sinds 2003). Dankzij deze samenwerking kon het ziekenhuis zich specialiseren in fistelchirurgie en in NKO-chirurgie. Op het vlak van oor-chirurgie zijn de vorderingen zelfs zo goed, dat we onlangs onze laatste zending op dit domein hebben afgerond en samen met het hoofd van het departement - Dr. Omadjela - beslisten dat onze hulp hier niet langer nodig is en dat de partner zelfstandig verder kan.

jul
5
2018

Colloquium Jenga Maarifa: een geslaagde eerste editie

Op 14 juni vond in het Provinciehuis in Leuven de eerste editie van het Colloquium Jenga Maarifa plaats. Jenga Maarifa is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met Artsen Zonder Vakantie, dat inzet op goed functionerend biomedische apparatuur en geschoolde technici voor de ziekenhuizen in DR Congo en Burundi.

Basis voor kwalitatieve gezondheidszorg

Goed functionerende biomedische apparatuur en geschoolde technici die deze apparatuur kunnen onderhouden en herstellen zijn namelijk cruciaal voor een kwalitatieve gezondheidszorg. In veel ziekenhuizen in het Zuiden ontbreken beide. Zowel in het Noorden

Mei
30
2018

Ebola epidemie in de DR Congo

Sinds april wordt de Noordwestelijke Evenaarsprovincie in de DR Congo geteisterd door een ebola epidemie.

Intussen trekken het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganistie, Artsen Zonder Grenzen, Unicef en andere partners, met man en macht ten strijde om de epidemie in te dijken en de verspreiding ervan naar naburige provincies en landen te voorkomen.

Artsen Zonder Vakantie draagt de veiligheid van haar vrijwilligers hoog in het vaandel. Daarom volgen wij de ontwikkeling van de situatie op de voet. Wij staan in nauw contact met verschillende specialisten in de Tropische Geneeskunde. Onze medische adviseurs, Dr Kash Karubara en Dr Lucien Ndungi volgens

Pagina's